Snart ska vi flytta ihop!

 Jag och min pojkvän har bestämt oss för att flytta ihop. Nu när jag skriver det, pirrar det i min mage. Det är ett jättestort steg. Samtidigt kan jag inte tänka mig något annat just nu. Det är så jobbigt att resa fram och tillbaka mellan våra lägenheter just nu. Dessutom kan varken han eller jag tänka oss att inte dela våra liv ihop. Jag är beroende av honom, och han av mig. Vi kan bara inte tänka oss en dag till utan att vi är tillsammans. Så därför har vi bestämt oss, vi vill bo ihop. Jag letade lite på nätet och hittade en site som ger en massa bra råd, som jag skriver ner här. Den handlar om vad man måste tänka på när man flyttar ihop:

  • Flytta ihop – nya möbler?

Vi flyttar in tillsammans i en för oss båda en ny lägenhet. Ingen bestämmer mer än den andra var vi ska ha våra saker, eller vilket rum som ska vara sovrum, hur vi möblerar och använder våra saker. Ingen av oss bestämmer mer än den andra. Det är viktigt.

  • Anmäla flytt till Skatteverket!

Det är viktigt att anmäla till Skatteverket att vi flyttar ihop, eftersom det är de som har hand om befolkningsregistret. Om vi gör det blir allting rätt. Dessutom kan man ansöka om bostadsbidrag om båda bor på samma adress. Sedan kan man också anmäla flytten till adressändring.se, så att posten kommer rätt.

  • Magasinera?

Vi måste tillsammans bestämma vad vi ska ha, och har man något som inte ryms, eller som någon av oss inte vill ha på det nya stället, då måste vi kanske magasinera det som inte ryms. Det är bra att bestämma det innan vi flyttar in, så inte det blir något gräl om det.

  • Ny hemförsäkring

Tydligen måste vi teckna en hemförsäkring, där vi båda står med. Skulle något hända någon av oss, är det viktigt att båda står med på alla sådana försäkringar.

  • Samboavtal?

Man kan skriva ett samboavtal, om man delar upp och betalar olika mycket för olika saker. Framför allt är det så, om man betalar olika mycket för lägenheten. Tack vare mina föräldrar kan vi faktiskt betala hälften var för lägenheten. Annars ska man faktiskt skriva ett samboavtal.

  • Testamente?

Man kanske ska skriva ett testamente? Ni vet hur det gick för Stieg Larsson och hans sambo? Ni vet den där journalisten som skrev Millennium-serierna om Mikael Blomqvist? Han drog in mer än 80 miljoner på sina böcker och hans sambo fick nästan ingenting av det, därför att de inte hade skrivit något testamente. Är inte det för j-igt? Därför ska man skriva ett testamente så att ens sambo kan ärva av en.

2 Sep 2017