4 sätt att hitta en hobby du älskar

Att ha en hobby som du tycker om – oavsett om det är att virka en tröja till din bästis nya bebis, åka i backen för att njuta av lite färskt puder eller att dreja muggar – har alla möjliga väldokumenterade fördelar, från lägre stressnivåer till en ökad känsla av tillhörighet och syfte.

Tydligen kan hobbyer ha en allvarlig inverkan på din livskvalitet. Men de kan också förbättra din arbetsprestation. 

Och beroende på hobby kan de färdigheter du får som ett resultat av dina lugna sysslor också göra dig bättre på ditt jobb (och göra dig till en mer tilltalande kandidat för potentiella arbetsgivare). 

Så att ha en hobby som du älskar kan göra bra saker för ditt liv och ditt jobb. Men vad händer om du faktiskt inte har en hobby du tycker om? Du är inte ensam. 

Det är uppenbart att det finns massor av människor där ute som inte har, eller inte vet hur man hittar, en hobby. Men det betyder inte att de inte kan hitta en. Det spelar ingen roll om du är 25 eller 85 år gammal – det är inte för sent att hoppa ombord på hobbytåget! Här är några strategier du kan använda för att hitta en hobby du verkligen älskar.

Förvandla det du redan tycker om till en hobby

Även om du inte har något som du anser vara en hobby, finns det definitivt någon aktivitet som du tycker om - och chansen är stor att det finns ett sätt att förvandla det till en fullfjädrad hobby. "

Titta på hur du redan tycker om att spendera din tid och ta reda på hur de kan bli hobbyer. Har du sett varje standup-special på Netflix...två gånger? Testa att ta en improvisationskurs. Är din favoritdel av dagen att leka med din hund? Testa att vara volontär hos en räddningsorganisation. Älskar du att läsa om slumpmässiga popkulturfakta på internet? Testa att gå med i ett trivia-team.

Poängen är att du redan gör saker du älskar. Det enklaste sättet att hitta hobbyer som du verkligen tycker om är att ta reda på hur man bygger upp dessa saker.

Återuppta dina barndomsintressen

Tänk på de hobbyer du brukade tycka om innan arbetet, livet och vuxenlivet kom i vägen.

När du var liten, vad tyckte du om att göra? Har du ägnat timmar åt att måla mästerverk att hänga på kylen? Om så är fallet, kanske du vill utforska att ta en konstkurs. Var du ständigt klädd i kostym och satte upp shower för dina vänner? Då kanske du kan kolla in en lokal skådespelartrupp. E

När du var liten hade du förmodligen hobbyer som du älskade - så att återvända till dem som vuxen kan vara ett bra sätt att komma tillbaka på rätta spåret.

Gör ett personlighetstest

Den roligaste hobbyn i världen för en person kan vara rent ut sagt plågsam för en annan - och vice versa. Människor tenderar att njuta av hobbyer som tilltalar deras egna unika styrkor, intressen och personlighetsegenskaper.

Det finns ett antal personlighetsbedömningar som kan hjälpa dig att ta reda på vilka hobbyer som kan passa rätt. Två av de mest effektiva? The Strong Interest Inventory, som kan hjälpa dig att identifiera nyckelintressen, och Myers Briggs Type Indicator, som kan ge dig en djupare inblick i din personlighetstyp. Dessa bedömningar kan hjälpa dig att ta reda på vilka hobbyer som är mest i linje med vem du är och ge insikter om vad du kan njuta av.

Så, till exempel, kan du ta Myers-Briggs-bedömningen och ta reda på att du är en ENFJ. ENFJs tenderar att vara sociala, passionerade och altruistiska - så att göra volontärarbete för en välgörenhetsorganisation kan kännas som en meningsfull hobby att utöva. Eller så kanske du är en INTP, i så fall värdesätter du logik över allt annat - så att lära sig hur man programmerar och spendera din lediga tid på att skriva datorprogram eller spel kan passa bra.

Börja prova saker (och se vad som fastnar)

Sanningen är att oavsett hur du gör för att hitta en ny hobby, så kan det bli fel. Till exempel kanske du tycker att hantverk är det perfekta kreativa utloppet – bara för att sedan känna att det var tråkigt och monotont. Det är ok! 

Tänk på allt du känna är intressant – oavsett om det är kitesurfing, makramé eller karate – och ta en lektion. Om du gillar det, bra! Fortsätt följa det. Om inte, kryssa av det från listan och gå vidare till nästa potentiellt intressanta sak.

Gå med i organisationer, klubbar eller grupper där du kan prova saker. 

Det kan ta några försök att hitta en hobby som du älskar, men nyckeln är att inte ge upp. 

9 Mar 2023