Rent samvete

Det senaste halvåret har mitt miljösamvete vaknat och gått från noll till hundra. Jag hade ingen aning, hade aldrig intresserat mig eller satt mig in. Alla konversationer, poster i sociala medier och nyheter angående saker som klimatförändring, förorenade hav och utrotningshotade djur- och växtarter har liksom bara fladdrat förbi. Men så har jag fått lite nya vänner och de är otroligt insatta - och jag har lärt mig. Nu är medvetenheten hög och jag gör vad jag kan för att bädda för en grönare och mer hållbar morgondag.

Det finns så mycket man kan göra

Det ser inte ljust ut och det gör mig bedrövad. Det finns så väldigt mycket vi kan göra och Sverige är förvisso i framkant i världen vad gäller miljöfrågor, men man kan alltid göra mer. En sak som jag är särskilt stolt över är att jag har fått in ultrarent vatten hos Swatab på skolan där jag jobbar extra, det känns stort att lilla jag kan få till vad som känns som en ganska avgörande förändring. Det gör att jag växer och får bättre självförtroende - och ännu mer lust att fortsätta arbetet för miljön, i stort och smått.

Vakna ur dimman

Vidare miljösorterar jag förstås, väljer numera 90% vegetarisk kost och det lilla animaliska jag äter är alltid ekologiskt och KRAV-märkt, minst. Jag har ingen bil utan cyklar eller använder lokaltrafik och jag undviker kemikalier när det gäller allt från städmaterial till skönhetsvård. Det finns alternativ i alla kategorier, man måste bara göra sig medveten. När man väl vet finns det ingen återvändo, inte om man har ett samvete i alla fall.

19 Nov 2020